Un fotograf ne arată cât de obsedaţi suntem de smartphone-uri

de: Andrada Bonea
13 10. 2015

Nu, nu este un articol de tipul „tehnologia e nocivă şi ne răpeşte umanitatea”. Dimpotrivă, tehnologia e extraordinară, dar e şi mai extraordinară folosită cu moderaţie.

Fotograful Eric Pickersgill a realizat o serie numită sugestiv Removed şi susţine că sursa de inspiraţie a fost o experienţă dintr-un restaurant, când a observat o cu membri foarte deconectaţi între ei, dar foarte conectaţi la dispozitivele din mâini. Acest lucru l-a determinat să realizeze un proiect, în care nu a făcut decât să scoată telefoanele din fotografii obişnuite, pentru a arăta cât suntem de dependenţi de ele.

„Uniunea oamenilor cu dispozitivele lor a fost rapidă. Aplicaţiile dispozitivelor personale în viaţa de zi ne-au făcut să pierdem mai puţin timp cu lucruri banale. De asemenea, ne putem simţi mai aproape de locuri şi de oameni care se află departe de noi. Pe de altă parte, în acelaşi mod în care fotografia a transformat experienţa trăită într-una reproductibilă, telefoanele ne schimbă comportamentele, în timp ce se infiltrează  în vieţile noastre şi devin parte din corpurile noastre. Aceste membre-fantomă au devenit un mod prin care arătăm că suntem ocupaţi străinilor, dar există şi ca o forţă de dependenţă care promovează împărţirea atenţiei între cei care sunt, fizic, cu noi, şi cei care nu sunt”, a scris artistul pe site-ul personal.